• عناوین مقاله

    آی‌پی (IP) یا Internet Protocol چیست؟

    آی‌پی ثابت چیست؟

    آی‌پی متغیر چیست؟

    مزایای آی‌پی ثابت

    معایب آی‌پی ثابت

برای تمام راه‌های ارتباط از راه دور، به یک نشانه نیاز است تا گیرنده به این وسیله بتواند مخاطب را بشناسد و اگر خواست، ارتباط را ادامه دهد. مثلا در ارسال‌های پستی، این نشانه کد پستی است و در تماس‌های تلفنی یا پیامک‌ها، شماره تلفن ما نقش یک نشانه را دارد. اما در ارتباطات اینترنتی، این نشانه چه چیزی است؟ آی پی (IP)

در این مطلب همراه ما باشید تا با آی پی، آی پی ثابت و نقش آن در ارتباطات اینترنتی آشنا شوید.

آی‌پی (IP) یا Internet Protocol چیست؟

آی‌پی (IP) یا Internet Protocol یک نشانی عددی است که به هر دستگاه متصل به شبکه اینترنت اختصاص داده می‌شود. هر دستگاهی که به اینترنت متصل است با نشانی آی‌پی قابل شناسایی و ردیابی است.

درحال حاضر ۲ نسخه مختلف از آی‌پی‌ها در حال استفاده هستند، آی‌پی نسخه ۴ (IPv4) و آی‌پی نسخه ۶ (IPv6) که هر کدام به روش متفاوتی نشانی اینترنتی ارائه می‌کنند. آی‌پی نسخه ۴ یک نشانی ۳۲ بیتی است که برای سادگی آن را به شکل چهار بخش عددی در مبنای ۱۰ می‌نویسند که با نقطه از هم جدا می‌شوند (مانند ۱۹۹.۲۱۱.۴۵.۵) و آی‌پی نسخه ۶ یک نشانی ۱۲۸ بیتی است.

باتوجه به ظرفیت بیشتر آی‌پی نسخه ۶، امکان ساخت تعداد بیشتری از این آی‌پی وجود دارد؛ اما از آنجایی که تقریبا تمام اینترنت در حال استفاده از آی‌پی ۴ هستند ما در اینجا با همان آی‌پی نسخه ۴ کار داریم. چون هنوز استفاده از آی‌پی‌های نسخه ۶ فراگیر نشده است.

آی‌پی ثابت چیست؟

هربار که آدرس یک وب‌سایت اینترنتی را باز می‌کنیم، درواقع به آی‌پی ثابت آن وب‌سایت مراجعه می‌کنیم؛ اما از آنجایی که حفظ کردن چندین و چند شماره عجیب و غریب برای رسیدن به وب‌سایت‌های مورد علاقه‌مان، کار واقعا سختی است، از نام وب‌سایت و دامین به‌عنوان راه‌حل جایگزین استفاده می‌کنیم. مانند گوگل (Google.com) که در واقع نامی جایگزین برای آی‌پی ثابت (173.194.203.106) است که حفظ کردن آن چندان راحت نیست. درواقع اگر همین حالا آی‌پی ثابت بالا را داخل آدرس‌بار مرورگر خود وارد کنید، مستقیم به سایت گوگل می‌رسید. این همان آی‌پی ثابت است.

در اصل آی‌پی‌های ثابت آنهایی هستند که همیشه ثابت می‌مانند و هیچ‌گاه تغییر نمی‌کنند. بسیاری از شرکت‌ها، سرور‌ها و البته تمامی وب‌سایت‌ها از آی‌پی ثابت استفاده می‌کنند. دلیل آن هم این است که به راحتی قابل پیدا کردن باشند. فکر کنید دوست‌تان یک کد پستی متغیر دارد و هربار که می‌خواهید برای او نامه‌ای بنویسید، باید کدپستی جدید او را بدانید. چقدر نامه نوشتن به این دوست سخت می‌شد؟

آی‌پی متغیر چیست؟                   

تعداد آی‌پی‌های نسخه ۴ موجود در جهان فقط ۲ به توان ۳۲ آدرس است. یعنی کمی بیشتر از ۴.۲ میلیارد آی‌پی نسخه ۴ در جهان وجود دارد. با وجود این عدد، امکان این که همه دستگاه‌های موجود در جهان از یک آی‌پی ثابت استفاده کنند وجود ندارد. به این ترتیب، به همه دستگاه‌های خانگی که به شبکه اینترنت متصل می‌شود یک آی‌پی متغیر داده می‌شود.

آی‌پی‌های متغیر با هربار اتصال به اینترنت، تغییر می‌کنند. به این ترتیب آی‌پی‌های ثابت، برای دستگاه‌های مهمی مثل سرور‌ها، پرینتر‌ها، آدرس وب‌سایت‌ها و … اختصاص پیدا می‌‌کنند و معمولا دستگاه‌های خانگی از آی‌پی متغیر استفاده می‌کنند. یعنی با هر بار وصل شدن به اینترنت آدرس آنها تغییر می‌کند.

مزایای آی‌پی ثابت

استفاده از یک آی‌پی ثابت می‌تواند مزایای زیادی داشته باشد. مهم‌ترین این مزایا عبارت‌اند از:

  • پشتیبانی بهتر از DNS: استفاده از سرور‌های DNS روی آی‌پی‌های ثابت بسیار راحت‌تر و ساده‌تر است. برای مثال اگر از سرور‌های DNS به وسیله آی‌پی‌های متغیر استفاده کنید، برای هر بار استفاده از اینترنت، باید تنظیمات پیکربندی سرور DNS را تغییر دهید تا بتوانید به اینترنت وصل شوید.
  • میزبانی سرور: اگر قصد دارید از یک وب‌سرور، مانند سرور ایمیل یا هر سرور دیگری میزبانی کنید، استفاده از آی‌پی ثابت به مشتریان شما کمک می‌کند تا بسیار ساده‌تر با DNS سرور شما را پیدا کنند.
  • دسترسی از راه دور: زمانی که می‌خواهید از راه دور به یک کامپیوتر یا یک سرور متصل شوید، استفاده از آی‌پی ثابت کار شما را بسیار ساده‌تر خواهد کرد. به همین دلیل هم شرکت‌هایی که کارمند‌های دورکار دارند، همگی از  آی‌پی ثابت استفاده می‌کنند.
  • ارتباطات بهتر: آی‌پی ثابت، امکان استفاده از خدمات صوتی روی پروتکل اینترنت (VoIP) یا دیگر خدمات صوتی و ویدئویی را ساده‌تر می‌کند. در سال‌های اخیر اغلب شرکت‌های بزرگ، کنفرانس‌های صوتی یا تصویری خود را با VoIP انجام می‌دهند. به همین دلیل هم داشتن آی‌پی ثابت، مانند داشتن یک شماره تلفن ثابت، امکان برقراری تماس‌ را بسیار ساده‌تر می‌کند.

معایب آی‌پی ثابت

اگر چه مزایای استفاده از آی‌پی ثابت را عنوان کردیم اما بهتر است بدانیم داشتن آی‌پی ثابت معایبی هم دارد.

  • امنیت: یکی از دلایلی که به دستگاه‌های خانگی، استفاده از آی‌پی متغیر پیشنهاد می‌شود و به‌صورت پیش‌فرض هم آی‌پی متغیر به هر دستگاه اختصاص داده می‌شود، مساله امنیت است. زمانی که یک فرد، آی‌پی ثابت داشته باشد، پیدا کردن او و دسترسی به تمامی فایل‌هایش هم برای هکر‌ها کار بسیار ساده‌تری خواهد بود. پس اگر دلیل خاصی برای استفاده از آی‌پی ثابت ندارید، یا در مورد امنیت شبکه و روش‌های جلوگیری از هک شدن، به‌اندازه کافی نمی‌دانید، بهتر است از آی‌پی ثابت استفاده نکنید.
  • هزینه: آی‌پی‌های ثابت به‌طور معمول توسط شرکت‌های خدمات‌دهنده اینترنت (ISPها) ارائه می‌شود و مشمول هزینه است. در حالی که هر کاربری که به اینترنت متصل می‌شود، به‌رایگان یک آی‌پی متغیر دریافت می‌کند.
  • پیکربندی: به‌طور معمول هر دستگاهی که به اینترنت متصل می‌شود، یک آی‌پی متغیر دریافت می‌کند. روتر‌ها و مودم‌های خانگی با سیستمی به نام DHCP تنظیمات و پیکربندی‌های مورد نیاز را دریافت می‌کنند تا شما بتوانید هربار با استفاده از یک آی‌پی متغیر به اینترنت متصل شوید. اما استفاده از آی‌پی ثابت یعنی شما باید به ‌صورت دستی، تنظیمات روتر و مودم خود را انجام دهید تا به اینترنت متصل شوید.

در هر حال چه از آی‌پی ثابت استفاده کنید و چه از آی‌پی متغیر، ممکن است در معرض کلاهبرداران اینترنتی و هکر‌ها باشید. پس برای آن که خطرات احتمالی را به حداقل برسانید، بهتر است که از نرم‌افزار‌‌های Internet Security استفاده کنید.

دیدگاه‌ها

 
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

مطالب مشابه

۱۴۰۰/۰۲/۰۲

راهنمای قدم به قدم اینترنت TD-LTE ایرانسل

اگر از اینترنت TD-LTE ایرانسل استفاده می‌کنید یا به تازگی قصد خرید آن را دارید، این مطلب را از دست ندهید. در این مطلب کار با مودم‌های TD-LTE را یاد می‌گیرید و به وسیله اپلیکیشن «ایرانسل من» با فوت و فن‌ها، مدیریت حساب و خریدن بسته‌های معمولی و تخفیفی اینترنت ثابت آشنا می‌شوید. روش فعال […]

بازدید: 168466

۱۴۰۰/۰۷/۲۵

معرفی کاربردی‌ترین کدهای ایرانسل ( کدهای خدمات ایرانسل که آفلاین هم در دسترس هستند)

احتمالا برایتان پیش آمده در شرایطی که آنلاین نیستید و یا بسته اینترنتتان تمام شده نیاز به کارهایی مثل خرید بسته اینترنت، شارژ و یا حتی فورجی کردن سیمکارتتان داشته باشید. در این شرایط که آنلاین نیستید می‌‌توانید از کدهای کاربردی یا USSD ها استفاده کنید. این کدها همان ستاره مربع‌های معروفی هستند که امروزه […]

بازدید: 42167

۱۴۰۰/۰۶/۲۵

چگونه بهتر از موتور جستجوی گوگل استفاده کنیم؟ (۱۰ روش کاربردی)

با این که موتور جست‌وجوی گوگل از معروف‌ترین ابزارهای جست‌وجو در فضای اینترنت است و طبق آخرین آمار، با سهم ۹۲ درصدی از میان تمامی موتور‌های جست‌وجو، موتور اصلی جست‌وجو در فضای آنلاین است، اما هنوز خیلی از کاربران راه و روش درست جست‌وجو کردن را نمی‌دانند. شاید با خودتان فکر کنید که جستجو کردن […]

بازدید: 22030